Εκπαίδευση STEM στα δημοτικά σχολεία

Το έργο επικεντρώνεται στην ανάπτυξη τριών εκπαιδευτικών προγραµµάτων µε τη χρήση µεθοδολογίας STEM για τις ανάγκες των δασκάλων και των µαθητών του δηµοτικού σχολείου.
Ο κύριος στόχος για την ανάπτυξη όλων των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων (εκπαιδευτικών προγραμμάτων σπουδών) είναι η δημιουργία μιας νέας γενιάς νεαρών ανθρώπων, οι οποίοι, χρησιμοποιώντας δεδομένα από όλες τις επιστήμες, σε συνδυασμό με τη μεταξύ τους συνεργασία, θα αποκτήσουν την ικανότητα να επιλύουν προβλήματα και να συμμετάσχουν ενεργά στον μελλοντικό ψηφιακό κόσμο που διαμορφώνεται με ταχύτατους ρυθμούς. Αναμένεται ότι τουλάχιστον 100 συνολικά σχολεία από την Ελλάδα, τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία και την Κύπρο θα συμμετάσχουν σε αυτά τα εκπαιδευτικά προγράμματα σπουδών.
Επιπροσθέτως, έως και 200 δάσκαλοι από αυτές τις 4 συμμετέχουσες χώρες θα εκπαιδευτούν κατά τη διάρκεια της υλοποίησης του έργου.
1η «Εκπαιδευτική Δραστηριότητα: «Εισαγωγή στα βασικά μηχανήματα»
Το εν λόγω εκπαιδευτικό και επιμορφωτικό πρόγραμμα σπουδών έχει σχεδιαστεί ειδικά για μαθητές των δύο πρώτων τάξεων του δημοτικού σχολείου. Ο κύριος σκοπός του είναι να μυήσει τους μαθητές στον κόσμο των μηχανών, στον τρόπο που λειτουργούν, στην ιστορία τους και στο τι προσπάθησαν να επιτύχουν οι άνθρωποι με τη δημιουργία τους. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα παρουσιάσει εργαλεία που χρησιμοποιούσαν οι άνθρωποι για τη συγκομιδή, την οικοδόμηση και τις μεταφορές, όπως βίδες, τροχούς, σφυριά, κ.λπ.
2η «Εκπαιδευτική Δραστηριότητα: «Εισαγωγή στα σύνθετα ηλεκτρικά μηχανήματα»
Αυτό το εκπαιδευτικό και επιμορφωτικό πρόγραμμα σπουδών είναι ειδικά σχεδιασμένο για μαθητές της Γ’ και Δ’ τάξης του δημοτικού σχολείου. Η βασική ιδέα είναι να είναι σε θέση οι δάσκαλοι και οι εκπαιδευτές να εκπαιδεύσουν τους μαθητές πάνω σε πιο σύνθετες μηχανές, καθώς και στο πώς η σωστή ανάπτυξη και χρήση μιας μηχανής μπορεί να αποτελέσει τη λύση για μια σειρά από προβλήματα. Αυτό το εκπαιδευτικό πρόγραμμα εστιάζει βαθύτερα στις πηγές ενέργειας, στην ηλεκτρική κίνηση και στο πώς η ενέργεια που προέρχεται από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) μετατρέπεται σε κίνηση. Οι μαθητές θα μπορέσουν να κατανοήσουν τη χρήση των ηλεκτρικών κυκλωμάτων, την πολικότητα, τους αισθητήρες και τον προγραμματισμό.
3η «Εκπαιδευτική Δραστηριότητα: «Εισαγωγή στην εκπαιδευτική ρομποτική»
Η ομάδα-στόχος στην οποία απευθύνεται αυτό το εκπαιδευτικό πρόγραμμα είναι οι μαθητές της 5ης και 6ης τάξης του δημοτικού σχολείου. Το κύριο ζητούμενο είναι η ανάπτυξη των ικανοτήτων των δασκάλων και των εκπαιδευτών στη χρήση της ρομποτικής και των αυτοματισμών. Οι δάσκαλοι θα εκπαιδευτούν σε θέματα προγραμματισμού, όπως το «Scratch», προκειμένου να κάνουν τις επιστήμες όπως τη μηχανική, τη φυσική και τα μαθηματικά πιο διασκεδαστικές και ευχάριστες για τους μαθητές. Με αυτόν τον τρόπο, οι μαθητές θα εξοικειωθούν με τους αυτοματισμούς και τη ρομποτική, πράγμα που θα τους δώσει τη δυνατότητα να αναπτύξουν νέες δεξιότητες πάνω στα παιχνίδια, τα κινούμενα σχέδια και άλλους συναφείς τομείς.
4ο «Αποτέλεσμα του Έργου: Αξιολόγηση και πιστοποίηση του εκπαιδευτικού υλικού»
Από την αρχή του έργου και κατά τη διάρκεια της διαμόρφωσης και της εφαρμογής του εκπαιδευτικού προγράμματος σπουδών, η κοινοπραξία του έργου θα καταρτίσει όλα τα σχετικά έγγραφα για τη διενέργεια της αξιολόγησης των 3 αποτελεσμάτων του έργου, ενώ παράλληλα θα ξεκινήσει την πιλοτική αξιολόγηση μεταξύ των εταίρων του και κατά τη διάρκεια της πιλοτικής εφαρμογής των εκπαιδευτικών προγραμμάτων σπουδών. Το υλικό της αξιολόγησης θα είναι διαθέσιμο σε όλους όσοι έχουν πρόσβαση στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, ώστε κάθε ενδιαφερόμενος φορέας να είναι σε θέση να αξιολογήσει τα αποτελέσματα και την πρόοδο της εφαρμογής του κάθε εκπαιδευτικού προγράμματος σπουδών. Οι ομάδες-στόχοι αυτής της δραστηριότητας είναι οι δάσκαλοι και οι μαθητές που θα εκπαιδευτούν στα εν λόγω εκπαιδευτικά προγράμματα σπουδών. Οι δάσκαλοι και οι εκπαιδευτές θα καταρτιστούν μέσω των εκπαιδευτικών προγραμμάτων σπουδών από την ομάδα έργου, η οποία θα παρέχει πιστοποίηση μετά την επιτυχή εφαρμογή τους. Σε αυτό το πλαίσιο, οι δάσκαλοι και οι εκπαιδευτές που θα εκπαιδεύσουν μαθητές από τα σχολεία τους, θα έχουν τη δυνατότητα να αξιολογούν τα αποτελέσματά τους και να παρέχουν επίσης ανατροφοδότηση στην κοινοπραξία του έργου, προκειμένου να επικαιροποιηθεί το εκπαιδευτικό υλικό, εφόσον αυτό είναι απαραίτητο.